Zalety i wady drewnianych sztućców

05/06/2022

Czy warto korzystać z drewnianych sztućców?

Jednorazowe sztućce drewniane zyskują coraz większą popularność dzięki prostocie i wygodzie użytkowania. Jednak mają one swoich zwolenników oraz przeciwników. Dyskusja wiążę się z zaletami i wadami produktów. Jakie cechy wpływają na wartość drewnianych sztućców?

Zalety jednorazowych sztućców drewnianych

Główna zaleta jednorazowej zastawy stołowej wiąże się z materiałem wykonania, a więc – drewnem. Surowiec do produkcji sztućców pozyskiwany jest zgodnie z wytycznymi zrównoważonej gospodarki, dzięki czemu nie prowadzi do degeneracji ekosystemu. Dla porównania, czas rozkładu plastiku, z którego również produkowane są sztućce, sięga pięciuset lat. Nie ulega więc wątpliwości, że drewniane sztućce są zdecydowanie mniej szkodliwe dla środowiska.

Kolejną korzyść stanowi wygoda użytkowania produktów. Lekkość i poręczność drewnianych widelców, noży czy łyżek zwiększa ich wartość funkcjonalną. Sztućce mogą być wykorzystane do konsumpcji różnorodnych potraw, zarówno gorących zup, dań mięsnych i sałatek, jak również – zimnych deserów. Warto podkreślić, że wysoka wartość praktyczna idzie w parze z walorami estetycznymi. Bogactwo kształtów, rozmiarów i rodzajów sprawia, że sztućce mogą stać się subtelną, elegancką ozdobą rodzinnych przyjęć, firmowych zjazdów lub spotkań z przyjaciółmi.

Drewniane sztućce

Wady jednorazowych sztućców drewnianych

Stwierdzenie, że jednorazowe drewniane sztućce posiadają jedynie mocne strony, byłoby dużym nadużyciem. Oczywiście, produkty mają też swoje wady. Jednym z najistotniejszych defektów jest ryzyko odkształceń. Źródło problemów stanowi specyfika surowca: drewno to materiał podatny na działanie wilgoci, której długotrwały wpływ prowadzi do zmian w strukturze sztućców. Należy jednak podkreślić, że ryzyko dotyczy zazwyczaj wyrobów z drewna niskiej jakości lub jest spowodowane niewłaściwym przechowywaniem gotowych produktów. Odkształcenia zależą więc zarówno od przebiegu procesu produkcji, jak też – zachowań samego konsumenta.

Przeciwnicy stosowania drewnianych sztućców jednorazowych zwracają uwagę także na aspekt ekonomiczny. Wyroby drewniane przewyższają cenowo produkty plastikowe. Ta dysproporcja ma szczególne znaczenie dla właścicieli lokali gastronomicznych, którzy kupują sztućce w ogromnych nakładach. Warto natomiast zauważyć, że zyski i korzyści płynące z wyboru sztućców drewnianych często rekompensują początkowy koszt. Jak to możliwe? Stosowanie produktów z drewna wpływa na proekologiczny wizerunek firmy. Rezygnacja z plastiku wiążę się ze zmniejszeniem ilości odpadów i zanieczyszczeń. Dzięki temu klienci korzystający z usług mogą postrzegać właścicieli jako świadomych, odpowiedzialnych obywateli. Istnieje wówczas duża szansa, że docenią oni starania i zdecydują się na ponowne odwiedzenie lokalu.

Masz więcej pytań odnośnie jednorazowych sztućców drewnianych?

Napisz do nas lub odwiedź naszą stronę internetową i facebooka!

Bliskie są Ci nasze wartości?

Jesteś przedstawicielem producenta żywności lub hurtowni i potrzebujesz
wysokiej jakości drewnianych produktów w przystępnej cenie?

Skontaktuj się z nami już teraz

Ważne: Użytkowanie strony oznacza zgodę na używanie plików Cookies i innych technologii. Więcej w polityce prywatności